Idag är det årets sista fullmåne, och superfullmåne dessutom! Fullmånen är exakt den 3:e december kl.16:49 och befinner sig då på ett avstånd till jorden på 357 982 km.

En superfullmåne har starkare månsken och ser större ut eftersom den befinner sig nära jorden. Den kan ha en storleksskillnad som är 16% större. En superfullmåne kan lysa 30% starkare och är en kombination av två astronomiska fenomen: Perigeum och Syzygy. Perigeum är tidpunkten då månen befinner sig närmast jorden i sin omloppsbana. Ordet Syzygy kommer från grekiskan och beskriver en situation där tre himlakroppar ställer upp sig på rad. I det här fallet är det solen, jorden och månen. Termen supermåne myntades av astrologen Richard Nolle, och definierade termen som: ”en ny- eller fullmåne som inträffar när månen är inom 90% av sin bana närmast jorden.”

Missa inte månuppgången på den östra horisonten runt 15 tiden, beroende av var du befinner dig i Sverige (det kan skilja på minuter). Fullmånen står i Tvillingarnas stjärntecken, vilket innebär att Solen befinner sig i Skytten. Tvillingarna och Skyttens polaritet handlar om att samla information, se större sammanhang och utveckla kunskap. Tvillingarna samlar information överallt och deras prat kretsar kring deras iakttagelser. De vill veta allt om allt. Skytten ser större, djupare sammanhang och söker mening i tillvaron. De är intresserade av samhälle och livsfrågor. Tillsammans kan de se en helhetsbild som innehåller fakta och djupare insikt på samma gång. Skytten söker kunskap för kunskapens skull, och infogar denna kunskap i ett större filosofiskt sammanhang. Tvillingarna har ett lättsamt sätt att prata och samlar information på ett lättfattligt och nyfiket sätt. Skytten omvandlar innehållslöst prat till djuplodande resonemang om de stora livsfrågorna. Tvillingarna styrs av planeten Merkurius. Skytten styrs av planeten Jupiter.

Har du känt dig dragen till att utveckla ett större kunskapsflöde? Är du nyfiken på nya/gamla områden du vill fördjupa dig inom? Du kan samla ny information och bredda din kunskapsnivå, men det finns också risk för splittring om du har för många järn i elden samtidigt? Samla dig och fokusera på det som är viktigt och av intresse.

Merkurius går stationär/retrograd idag och kommer att gå retrograd de närmaste tre veckorna. Merkurius står tillsammans med Saturnus den 5:e och 6:e december. Du kanske måste  fördjupa dig, fatta ett viktigt beslut om något som du gått och grunnat på. Det kan handla om principfasta värderingar som du känner att du måste leva upp till och integrera bättre inombords och i ditt liv. Merkurius går sedan i trigon, harmonisk aspekt till Uranus den 10:e december, vilket kan innebära att ny information kan komma som skapar förändring och ett ökat självständigt tänkande. Var öppen för brainstorming och nya idéer. Merkurius står under Solens strålar under sin retrograda vandring, vilket innebär att Merkurius är osynlig under större delen av denna tre veckors period, men du kan se en kort morgonföreställning. Konjunktionen mellan Merkurius och Solen är exakt den 13:e december. Risk för subjektivt tänkande och kollaborationer som pågår i det dolda, bakom kulisserna. Ditt intellekt kan dock bli vitaliserat och idéerna kan sprudla. Merkurius går sedan i konjunktion med Venus den 15:e december, vilket bör gynna kommunikationen i relationer. Prata kärleksprat och slösa på dina kärlekstankar.

Som vanligt är det bäst att gå tillbaka och göra avslut kring information, pappersarbete och planering när Merkurius går retrograd. Du kan uppleva förseningar på resor och det kan uppstå missförstånd i kommunikationen med andra personer. Dubbelkolla detaljer och undvik slarv. Det är speciellt viktigt eftersom Merkurius står i Skytten som har en tendens att undvika detaljarbete och se det stora hela perspektivet. Merkurius vänder och går direkt den 22:a december. Dagarna kring Merkurius stationära position ger extra energi och positiv kraft kring kommunikation och förhandlingar.

Venus har precis bytt tecken från Skorpionen till Skytten, vilket är gynnsamt eftersom Venus var försvagad i Skorpionen. Venus energi kommer till bättre uttryck eftersom hon är gladare och fungerar bättre i Skytten. En uppgradering kan ske i relationer, kärlek och kring emotionella värderingar.

Mars byter tecken den 9:e december och går från Vågen, där den varit försvagad, till Skorpionen, som den härskar över. Mars energi blir därmed betydligt mer effektiv och driven i Skorpionens tecken. Sätt mål som du bryr dig om istället för att slösa din energi på trista mål och situationer som inte drar dig framåt.

Ljus och glädje,

Katarina

www.astro.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vad tänker du? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest

Share This