Hur löser man en kris eller negativa mönster som man fastnat i? En läsare, Petra, skickade en epost och ställde frågan: “Jag vet inte riktigt hur jag skall ställa frågan, men; när det finns kvadrater och oppositioner i horoskopet, kan man ”låsa upp” dessa och iså fall hur?” 

Bra fråga Petra! Kvadraturer (90 graders aspekt mellan planeter), oppositioner (180 grader), halvkvadraturer (45 grader) och halvannankvadraturer (135 grader) är alla spänningsaspekter, vilket skapar stress i våra liv. Vi behöver lära oss att integrera olika aspekter i horoskopet. Vi har energier som står i konflikt med varandra och dessa kallas för spänningsaspekter. Konjunktionen kan också vara en spänningsaspekt, beroende av vilka planeter som står i konjunktion. Man får betrakta planeternas natur och tolka om de fungerar bra ihop eller inte. 

Om man har en kvadratur i horoskopet, men ingen annan aspekt till den, så finns det inte riktigt något utlopp för energin att ”ta vägen”. Energin ”studsar” mellan planeterna och det blir lätt ett ”låst” läge som kan vara svårt att bryta. Man får lära sig att balansera de olika energierna som inte går så bra ihop, och det är inte alltid lätt. Om en kvadratur i horoskopet har en trigon eller sextil kopplat till aspekten, kan energin förlösas genom den harmoniska aspekten, och på så vis finns det utlopp för energin till något mer positivt och kreativt. 

T. ex låt oss säga att en person är född med Mars i kvadrat till Uranus. Det är en stress-laddad energi som skapar mycket impulsivitet, ilska och rastlöshet. Ofta är personer med denna aspekt i horoskopet argumentativa och hävdar sin vilja på ett egensinnigt och ofta obstinat sätt. Det är en aspekt som saknar balans eftersom rastlösheten är så stor att den ofta bildar inre spänning som tar sig uttryck i rebelliskt beteende, stress och tvära kast. Om personen inte har någon positiv aspekt till kvadraturen, så är det svårare att förlösa energin på ett konstruktivt sätt. En sedan individ får kämpa med inre spänningar som kan ta sig uttryck i våld och destruktivitet.

Men låt oss säga att personen har en trigon med Månen till Mars. Visserligen blir aspekten ännu mer ”personifierad” för att en personlig planet som Månen står i kontakt med aspekten, vilket innebär att det rastlösa mönstret kan vara förknippat med ett familjemönster (Månen) och att stressmönstret kan påverka på ett mer undermedvetet sätt. Personen har alltså fortfarande samma tendenser. Men nu finns det “hjälp”. En trigon mellan Mars och Månen kan vara gynnsam för att känslor och handling står i ett harmoniskt förhållande till varandra. Personen kan känna sig känslomässigt motiverad till handling och vara känslomässigt engagerad i det som han eller hon gör. En trigon delar samma element. En sextil har kompletterande element, t ex luft och eld. Båda utåtriktade och sociala element. Det finns något gemensamt som fungerar bra ihop.

Det stjärntecken Månen står i, element, husplacering kan hjälpa till att förlösa kvadraturen mellan Mars och Uranus. Låt oss säga att Månen står i Lejonets tecken som är ett eld element. Det innebär att Mars också befinner sig i eld om de står i trigon. Månen i Lejonet är kreativ och lekfull. Genom att finna glädjeyttringar kanske dramatiska sådana, kreativa aktiviteter, nöjen och att ge sig ut på äventyrligheter kan individen få utlopp för sin Mars/Uranus energi. Individen kan då använda “drivkraften” som Mars och Uranus ger, till att skapa, kanske med stor arbetskapacitet, något som får uppmärksamhet. Det skulle stimulera en Måne i Lejonet (som gärna vill synas). Alltså, de harmoniska/mjuka aspekterna till de utmanande spänningsaspekterna i horoskopet är “vägar” till positivt förlösande av energi.

Hör gärna av er om ni har frågor eller om ni vill diskutera något i horoskopet. Det personliga horoskopet är en vägvisare som beskriver vad vi måste möta inom oss själva såväl på den livsväg vi väljer att gå.

Ljus och glädje,

Katarina

www.astro.se

 

 

 Vad tänker du? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest

Share This