Astrologi har sin grund i årstiderna. De olika stjärntecknen kan delas in i fyra grupper som baseras på de fyra årstiderna. Utgångspunkten är vårdagjämningen som definierar början på Väduren, det första tecknet i zodiaken. Vårdagjämningen är början på en ny årstid – våren. Många tror att zodiaken vi använder inom astrologi är sammankopplad med stjärnbilderna, men det är fel. Ja, jag vet, det är chockerande 🙂

Det enda som astrologi har gemensamt med stjärnbilderna är namnen, vilket kan vara missvisande. Astrologi är en abstrakt vetenskap och konst som är fristående från stjärnbilderna på himlavalvet. Utgångspunkten är vårdagjämningen, ca den 21 mars årligen. Från den punkten består zodiaken av en abstrakt cirkel som är 360 grader som delas in i tolv lika stora delar. Stjärnbilderna på himlavalvet är en bakgrund till zodiaken, men de sammanfaller inte med den zodiak som vi astrologer använder.  Vissa stjärnbilder rör sig över större delar på stjärnhimlen, andra stjärntecken är mindre. Den astrologiska zodiaken är ”exakt symmetri” och består av 30 grader för varje stjärntecken. Dvs, varje stjärntecken är lika stora.

Astrologer använder sig dock av stjärnor i stjärnbilderna på himlavalvet. Vissa fixstjärnor har stor betydelse i ett horoskop, speciellt om de sammanfaller med personliga faktorer. T ex Donald Trump har fixstjärnan Regulus uppstigande vid ascendenten. Regulus tillhör en grupp fixstjärnor som kallas för “Royal Stars”. Regulus är den främsta “kungliga” stjärnan och sammankopplas med “hög ställning och makt”, men ger också risk för överdriven stolthet som kan leda till förlust av ledarposition och ställning. Regulus anses vara ärkeängeln Raphael. Vi ger fixstjärnor en liten orb, 1 till 2 grader.

Planeternas rörelser är dock relaterat till “verkligheten”, men vi mäter planeternas rörelse genom vår abstrakta cirkel (zodiaken) från jorden sett och inte från Solen. Planeterna rör sig runt Solen, inte runt jorden. Jorden rör sig också runt Solen. Månen är jordens satellit och rör sig runt jorden, och tillsammans rör de sig runt solen. Det låter invecklat, men är inte så invecklat egentligen.

Alltså, zodiaken är en abstrakt matematisk konstruktion (!), men astrologins ursprung har sin grund i årstiderna. Mer om stjärntecknens sammankoppling till årstiderna inom kort.

Just nu står månen i Fiskarna och är på väg i trigon till Solen (de närmaste timmarna). Solen är också på väg att bilda en harmonisk aspekt till Jupiter och Neptunus, vilket är gynnsamma aspekter för positiv kreativitet och tillväxt. Merkurius går i konjunktion till norra noden, men sedan i opposition till Mars. Var uppmärksam på din kommunikation. Risk för konflikter och gräl. Satsa på att vara aktiv i att utföra dina idéer och undvik att gå in i konfrontationer. Vi har en gynnsam tid framför oss fram till mitten på månaden. Bra för nystart och utveckling inom områden som kan ge inkomstmöjligheter.

Lev i ljus och glädje,

Katarina

www.astro.se

 



Vad tänker du? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest

Share This