Högkänslighet talas det om mer och mer och har gjort i några år. Högkänslighet är ett personlighetsdrag, ett sätt att vara på, det är ingen sjukdom eller någon brist på något. Det är ca 15–20 % av oss som är högkänsliga. Likadant är det i djurvärlden, visar forskningen. Tack vare Elaine N Aron, forskare och författare, så kan vi som är högkänsliga enklare förstå oss själva. Men för oss är det inget nytt, vi har alltid fått lära oss att förhålla oss till att vi är djupare, mer själsfulla och tar in allt djupare än de som inte är högkänsliga. Det innebär att vi behöver mer tid för reflektion och bearbetning så vi inte blir överväldigade. För när vi blir överväldigade så kan vi känna det som att allt är kaos. Då har vi inte haft möjlighet att smälta alla intryck vi bär på.

I och med att vi tar in allt på ett djupare plan och vi tar in väldigt många intryck, även det som är sublimt uppfattar vi. Vi kanske inte ens är medvetna om vad vi tagit in, utan plötsligt skiftar känslan och vi kanske inte ens förstår vad som hänt?
Många av oss ser i bilder, då vår högra hjärnhalva är välutvecklad och vi kan vara känsliga för det vi ”ser”. Som en bild på sociala medier eller löpet utanför affären. Vi kanske inte ens tänkte på det vi såg, vad för information vi just tog in, men det påverkade oss känslomässigt och det lär sitta kvar en stund.

Vi är högkänsliga och tar in allt djupt, men det behöver inte alls betyda att vi är lättsårade, lättkränkta eller annat. Vi har en mental styrka som många inte har. Vi klarar tuffa utmaningar, just för att vi är vana att bearbeta och reflektera över saker och ting, det är vi vana vid. Även om vi kan känna att det ofta känns kaotiskt inom oss så kan vi vara väldigt lugna vid svårigheter, vi “panikar” inte så lätt.

Det viktigaste för oss är att förstå oss själva, att acceptera att vi är högkänsliga och att anpassa våra liv så vi får den där ”egentiden” som vi älskar och behöver. Det är när vi är själva och har bearbetat den information och de intryck som tar vårt fokus som vi verkligen kan använda oss av vår högkänslighet i skapande på olika plan.

När jag var liten var min mormor med i filmen ”I min lilla, lilla värld av blommor, tillsammans med Cornelis Wreswik. Det gjordes även en låt med samma namn, jag älskade både filmen och låten. För jag kände mig så hemma i ”min lilla, lilla värld av blommor”. Min egen lilla värld, där jag fick skriva, rita och sjunga och bara vara för mig själv. Jag var inte gammal då, kanske 9-10 år men jag var lika högkänslig då som nu. Jag älskade att vara själv, i mitt rum eller på hästryggen och reflektera över livet.

Under våren kommer jag ge mig ut på en stor turné genom Sverige och även i Finland och Norge om högkänslighet ”Känslans kraft – om högkänslighet”.  Föreläsningen kommer att handla om vad högkänslighet är, hur det yttrar sig och hur vi kan lära oss att skapa ”vår lilla, lilla värld av blommor” inom oss, där harmoni och balans råder. Jag kommer ge verktyg och konkreta tips för dig som är högkänslig. Även om vi inte själva är högkänsliga så kanske vår partner, våra barn eller vänner är det. Det är så fint när vi kan förstå att vi är olika och ändå leva i samklang med varandra.

Här hittar du information om min turne:
Facebook: https://www.facebook.com/events/388318405331207/

Ticketmaster: https://www.ticketmaster.se/search/?keyword=Helena-Magdalena+Ivekrans+

Jag kommer skriva mer om Högkänslighet här på bloggen, i Tidningen Nära och i olika media. Om några veckor släpper jag även min E-kurs om Högkänslighet. Jag skriver mer om det när den är publicerad.

Ha en underbar söndag!

Ljus och kärlek,
Helena-MagdalenaVad tänker du? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest

Share This