Hej och välkommen till min blogg om andlighet och högkänslighet här på Tidningen Nära. Det känns väldigt roligt att få skriva om ämnen som ligger mig varmt om hjärtat och jag hoppas få kontakt med många som vill berätta om sina egna erfarenheter av högkänslighet, eller särskild sensitivitet (HSP).

15-20 procent är högkänsliga

I mitt arbete som samtalsterapeut, med inriktning just på högkänslighet eller särskild sensitivitet (HSP), träffar jag många inspirerande människor som håller på att lära sig navigera i världen med högkänsligheten som sin största styrka. Forskning visar att hela 15-20 procent av befolkningen har ”högkänslig personlighet”. Det innebär att man har ett finkänsligare nervsystem och att alla typer av sinnesintryck därför bearbetas mer nyanserat än hos genomsnittspersonen. På engelska kallas personlighetsdraget HSP – Highly Sensitive Personality. (Här listar jag lästips om högkänslighet samt länkar till två bra självtest om du vill testa om du kan vara högkänslig.)

Många missuppfattningar om HSP

Högkänslighet är ett medfött personlighetsdrag och lika vanligt bland män som kvinnor. En vanlig missuppfattning är att högkänsliga är blyga, svaga och introverta, men det stämmer inte. I stället kan det vara precis tvärtom. Hur högkänsligheten tar sig uttryck varierar naturligtvis från person till person, men det finns vissa gemensamma kännetecken. Gemensamt för alla tycks vara att man behöver mer tid för återhämtning än andra. Batterierna tar helt enkelt snabbare slut hos en högkänslig person.

Högkänslighet – vanliga kännetecken

Här är några av de vanligaste kännetecknen för högkänslighet:

  • Behöver mer tid får återhämtning eftersom “batterierna” fortare tar slut
  • Bearbetar alla sinnesintryck djupare (känsel, syn, hörsel, lukt, smak)
  • Bearbetar även känslor och tankar på ett djupare plan
  • Blir lätt överstimulerade eftersom de bearbetar allt
  • Har ett rikt inre liv
  • Har stor förmåga att uppfatta detaljer och de subtila nyanserna i tillvaron, även när det gäller kroppsspråk och det som sägs “mellan raderna”
  • Har stor empatisk förmåga
  • Har ofta ett intresse för existentiella frågor och andlighet

Uppfattar du dig själv som en högkänslig person? Tycker du att punkterna stämmer? Dela gärna med dig här i kommentarsfältet eller på Instagram under hashtaggen #stolthsp.

Jag upplever själv att jag är högkänslig och det har betytt mycket för mig på min personliga resa att få en ökad förståelse för vad högkänslighet innebär och att skapa utrymme för det i mitt liv. Som terapeut är det också fantastiskt spännande att få möta så många fina människor som drivs av att utvecklas, inte sällan med ett stort intresse för existentiella frågor och andlighet. Ofta behöver högkänsliga personer lära sig att våga ta plats i världen, börja sätta gränser och lära sig att använda sig alla de fördelar som högkänsligheten för med sig. Det är ett fantastiskt personlighetsdrag! Jag ser fram emot att skriva mer om det här på bloggen.

Jag hoppas att vi hörs! Önskar dig en underbar dag.

Varma hälsningar,

Charlotte
www.spirasamtal.se

>>Nästa inlägg “Tack högkänsliga, för er respons!”Vad tänker du? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest

Share This