Att leva med högkänslig personlighet (HSP) innebär för många att låta känslorna visa vägen genom livet. En av våra mest lysande artister, Håkan Hellström, säger att hans enda begåvning är just detta, att ha mycket känslor. “Jag är inte bra på något annat”.

“Jag har väldigt långa känselspröt”

I ett väntrum hittade jag häromdagen ett nummer av tidningen Café från 2016, där Håkan Hellström intervjuas:

Håkan Hellström högkänslig hsp

Jag har inte själv pratat med honom, men skulle våga satsa min högra hand på att han är högkänslig. Så här säger han:

“Jag har väldigt långa känselspröt, det är min största kvalitet. Det är det enda området jag har någon begåvning på, att jag har så mycket känslor. Jag är inte bra på något annat, men jag känner mycket. Och om jag känner att något är bra så utvecklar jag det i rätt riktning.”

På frågan “Är du romantisk?” svarar han:

“Du vet, jag är romantisk på så sätt att allting är förhöjt för mig. Är det vackert så är det så jävla vackert. Är något dåligt så är det väldigt illa. Då öppnar sig helvetets portar rakt ner i mörkret. Jag använder stora ord och är väldigt känslig.”

Känslorna är de högkänsligas kompass

Det går naturligtvis inte att säga att “högkänsliga människor är si eller så”. Alla människor är unika och högkänslighet kan ta sig lika många uttryck som det finns individer. Men bland de 15-20 % av världens befolkning som har detta personlighetsdrag, finns det vissa gemensamma nämnare som jag berättade om i ett tidigare blogginlägg (där du även hittar länk till två självtester).

Om man ska generalisera, så kan man säga att högkänsliga KÄNNER väldigt mycket. Eftersom högkänsliga har ett känsligare nervsystem och bearbetar allting mer nyanserat, går intrycken och känslorna också ofta djupare. Man har en lägre tröskel än övriga befolkningen när det gäller att ta in yttre stimuli. Som Näras läsare Maleine skriver i en kommentar: “Har ibland önskat att jag hade det skyddande skalet. Det är jobbigt och gör ont när ord och händelser går rakt in i hjärtat. Det [högkänsligheten] är på gott och ont.”

Högkänsliga navigerar ofta genom livet utifrån vad de känner, i stället för från vad de tänker. Som Håkan Hellström säger: “Om jag känner att något är bra så utvecklar jag det i rätt riktning.” Detta är inget som högkänsliga väljer att göra, utan det är så de fungerar. Sedan kan naturligtvis barndomen och livet forma oss att bli mer “i huvudet”, men det är en annan femma …

Långa känselspröt är också ett typiskt kännetecken för högkänsliga. De – eller vi, kanske jag ska säga – går runt som känsliga seismografer och uppfattar sinnesstämningar i ett rum, läser av kroppsspråk och andra subtila signaler.

Många med HSP är kreativa

Inte sällan är högkänsliga personer (HSP – highly sensitive person) kreativa. De har generellt sett ett skarpt sinne, väl utvecklad intuition och är vana vid att titta inåt. De är ofta intresserade av den inre världen och vrider och vänder på känslor och intryck.

Det faktum att de bearbetar intryck, både yttre och inre, mer nyanserat, gör att de också har en stor förmåga att se det vackra i tillvaron. Högkänsliga har till exempel lätt för att känna lycka när de betraktar en vacker blomma eller ett vackert träd. Men de kan också lättare känna sig nere och överväldigas av negativa upplevelser, som en elak kommentar eller blick, eller orättvisor i världen. Intrycken är liksom “förhöjda”, som Håkan Hellström beskriver det.

I min roll som samtalsterapeut möter jag många högkänsliga som beskriver att de har svårt att titta på nyheterna och läsa tidningen, just för att de blir så känslomässigt påverkade av allt negativt som skrivs. “Min sambo läser tidningen och kollar sociala medier det första han gör på morgonen, men jag klarar inte det. Det får mig illa till mods och min hjärna blir överbelastad”, sa en klient häromdagen.

Vad vill du läsa om?

Högkänslighet är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag är själv högkänslig, och tänkte skriva om min egen resa i ett kommande blogginlägg. Jag tänkte också skriva om massa annat som rör högkänslighet – och andlighet. Vad vill du läsa om? Tipsa mig gärna, och dela gärna med dig av dina egna upplevelser här på bloggen eller på Instagram under hashtaggen #stolthsp.

I helgen ska jag vandra i Jämtland – en av mina favoritplatser på jorden. Något vackrare får man leta efter. Jag hoppas att du också får njuta av vår vackra natur i helgen.

Varma hälsningar,

Charlotte
Samtalsterapeut med inriktning högkänslighet
www.spirasamtal.se
instagram.com/spirautveckling

<<Nästa inlägg “Högkänsliga ska inte sortera apelsiner”
<<Föregående inlägg “Tack högkänsliga, för er respons!”Vad tänker du? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest

Share This