Dag 91 av 100. I min bokhylla hittade jag för en tid sedan den här CD-skivan av Eckhart Tolle, oöppnad. Om jag hade lyssnat på den lite tidigare, hade jag kanske undvikit bandaget på min tumme!

Tumme och Tolle

Nu ska jag inte överdriva kopplingen mellan tumme och Tolle, men någonstans ligger det faktiskt något i det. Jag skar mig i tummen i förra veckan med en splitterny kökskniv och fick sys ett par stygn. Olyckan skedde för att jag inte var uppmärksam. Jag var inte i nuet, jag vet det, utan i tankar om allt jag behövde göra – och det gick lite för fort. Jag hade fått ett par signaler “från universum” redan dagen innan, men ignorerade dem. Eftersom jag är av den uppfattningen att ingenting sker av en slump, får jag tacka för läxan (det kunde ju gått mycket värre) och hoppas innerligt att jag lär mig av den. Det som ekat inom mig sedan detta hände är: “Var närvarande, Charlotte”, “Var närvarande i allt du gör”.

Vad är meditation?

Denna rubrik pryder Tolles CD-skiva, som jag köpte när jag var och lyssnade till honom i Stockholm för många år sedan. Jag skulle lyssna på den när jag kom hem, men … ni vet hur det är, dagarna går … och plötsligt har man glömt. Nu stack den i alla fall ut och fångade min uppmärksamhet. Bara att lyssna på honom, hans lugna röst och stillsamma skratt, var rogivande. Budskapet var fint. Så här säger Eckhart Tolle om meditation:

  • Tänk inte på meditation som något du “gör”. För så fort du tänker att du ska göra något, blir det ett hinder för att bara vara. Meditation handlar om att vara, utan koppling till tid; dåtid eller framtid. Att bara vara i det som är, är att meditera.
  • Meditation är insikten att “jag är”, på engelska “I am”. Att jag är liv. Ren livskraft. Inga tankar om någonting behövs för att vara medveten om livet som rör sig genom mig. “Därför är det bättre att inte kalla det [meditation] något alls”, säger Tolle.
  • “Låtsas för en liten stund att det inte finns någon dåtid eller framtid”, säger Tolle, “och tillåt dig att bara vara.” Han menar att det enda som egentligen finns är nuet, “the present moment”. Allt annat är tankar, som tar oss bort från nuet. Tänk inte. Det hindrar dig. Känn i stället livet, livskraften, i varje cell av din kropp.
  • Tolle menar att det är omöjligt för oss människor att greppa kosmos och vår roll i detta stora. Han menar att allt är liv, att det inte finns någon separation, vare sig mellan oss människor eller mellan oss och annat liv. Allt är ett. Allt är samma liv, samma medvetande. Samma “Consciousness”. Men detta medvetande tar sig uttryck i olika former. Fysiska former, tankeformer, känslor, saker. Allt detta är tillfälliga former.
  • Betrakta dessa tillfälliga former av consciousness lite från sidan genom att vara vaken, medveten, alert. “Fastna” inte i dem; i tankar, känslor, drama, i längtan efter nästa “sak” som du ska skaffa. Reagera inte bara på yttre omständigheter, utan var vaken och känn att detta är tillfälliga former, “ripples on the surface of life itself”. Bakom dessa “ringar på vattnet”, finns stillhet, närvaro, lugn … Insikten om att “JAG ÄR”, “I AM” … Han säger: Du kan vara vaken och samtidigt dansa livets dans. Det handlar om att vara i världen, men inte av världen.
  • Framtiden finns inte annat än som en tanke i ditt huvud. Det enda som finns är nuet. Bli därför vän med nuet. Se inte nuet som ett hinder på din väg mot någonting. Säg inte till dig själv: “Jag är här, men jag vill vara där.” Säg inte: “När ska jag lyckas?”, “När ska jag få bli lycklig?”, “När ska jag få börja tjäna pengar och få den där ekonomiska tryggheten som jag önskar mig?” Säg i stället ja till det som är. Då hedrar du livet. Det är möjligt att leva så. Då blir hela ditt liv en meditation.

 

Tack Eckhart Tolle. Tack för påminnelsen om något som jag tror att det flesta av oss känner i våra hjärtan är sant.

Önskar dig en fin och närvarande dag.

Varma hälsningar,

Charlotte
Samtalsterapeut, kostrådgivare och journalist

www.spirautveckling.se
www.facebook.com/spirautveckling
www.instagram.com/spirautveckling.se

PS. Om du är ny läsare och undrar vad detta handlar om kan du läsa om meditationsutmaningen här. Har du inte börjat ännu är det inte för sent – du börjar när det passar dig! Hör gärna av dig här på bloggen eller på Instagram under hashtaggen #meditationsutmaningen.

>>Nästa inlägg “Dag 96 av 100 – varför ler buddha?”
<<Föregående inlägg “Dag 84 av 100 – 80 000 tankar”Vad tänker du? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest

Share This