Dag 22 av 100 på meditationsutmaningen. I dag låter jag axlarna sjunka – och lyssnar till stillheten som finns inom mig, inom oss alla. Enligt Björn Natthiko Lindeblad är stillhet lite som att flirta.

Stillheten finns inom dig

I går lyssnade jag till Björn Natthiko Lindeblad som i en inspelning som finns på Spotify talar om grunderna i meditation. (Den heter “Grunderna” och jag har lagt till den i min Spotify-lista “Meditationsutmaningen”). Björn Natthiko Lindeblad är affärsmannen som lämnade Sverige för att leva som munk i Thailand i 16 år (läs mer i ett av mina tidigare blogginlägg “Stå som ett träd” här). Han återvände till Sverige och “ett liv i byxor” år 2008 och föreläser nu bland annat om meditation. Han talar om meditation som stillhet och säger:

Stillheten är ingenting vi skapar
Ingenting vi genererar genom ansträngning,
utan något vi gör oss tillgängliga för
Den finns här redan
Stillhet är lite som att flirta; försöker man för mycket så går det inte

Ställ ner dina resväskor

“Stillheten är något vi gör oss tillgängliga för.” Så fint. Det fastnade verkligen hos mig. Jag tycker mycket om att lyssna till Björn Natthiko Lindeblad. Han förmedlar sanningar på ett sådant mjukt, humoristiskt och lättillgängligt sätt. Han uppmanar mig som lyssnare, eller deltagare i meditationen, att respektfullt ställa ner mina “resväskor” när jag mediterar; väskorna med mitt förflutna och min framtid. När tankar och dagdrömmar ur dessa väskor dyker upp under meditationen, så ska jag bara notera tankarna och vara tålmodig och förlåtande gentemot mig själv. Inte kritisera eller tala irriterat till mig själv. Han betonar också att meditation, tid för stillhet, enbart handlar om det egna välbefinnandet. Jag mediterar enbart för min egen skull, inte för att imponera på någon annan. Det handlar om att fylla på med sådant som gör mig gott. “Det hjälper också dem om står mig nära. De får en varmare, vaknare version av mig i sina liv”, säger han.

Vänd uppmärksamheten inåt

Oavsett var du befinner dig när du läser detta; om du sitter på en stol, på ett tåg eller buss, står eller går, bli för en stund medveten om din kropp och hur den känns. Hur känns rumpan mot stolsdynan? Hur känns fötterna i skorna? Dina ben? Ryggen mot ryggstödet? Låt dina axlar sjunka lite grann och observera dig själv. Det finns inget “rätt” eller “fel”, utan bara det som är, just nu, i denna stund.

Svårare än så är det inte att meditera.

I nästa blogginlägg kommer lite meditationstips från några av er läsare som följer med på meditationsutmaningen. Tack för att ni delar med er!

Varma hälsningar,

Charlotte

www.spirautveckling.se
www.facebook.com/spirautveckling
www.instagram.com/spirautveckling.se

PS. Om du är ny läsare och undrar vad detta handlar om kan du läsa om meditationsutmaningen här. Och om du också gör en meditationsutmaning och vill vara med med namn på bloggen, klickar du här. Har du inte börjat ännu är det inte för sent – du börjar när det passar dig! Bestäm bara ett datum som känns bra i din kalender och börja då. Hör gärna av dig här på bloggen eller på Instagram under hashtaggen #meditationsutmaningen.

 

>>Nästa inlägg “Dag 23 av 100 – tips från fantastiska deltagare”
<<Föregående inlägg “Dag 20 av 100 – blunda, stanna upp”

 

 Vad tänker du? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest

Share This